Om Hedda

Hedda Kise er billedkunstner og foredragsholder, men også kjent programleder hos TV 2.

Hedda Kise var en av de første programlederne i God Morgen Norge på TV2. Hun har også ledet friluftsprogramserien «Turklar» som fikk pris for «beste familieprogram» , villmarksprogramserien  «Dyreriket» og reiseprogramserien «Jenter på hjul».

Hun var den første ambassadøren for Friluftslivets år i Norge. Det sterke forholdet til naturen gjenspeiler seg tydelig i hennes arbeid.

Samtidig interesserer hun seg for mellommenneskelige forhold og har ledet dokumentarserien "Familieliv" og realtityserien "Svigerdatter søkes".

Hun har jobbet som journalist og programleder i mer enn 20 år, og det er en erfaring som hun bygger videre på i sine kunstneriske arbeider.

Hedda Kise holder inspirerende foredrag som gir håp og styrke til å gjøre endringer i livet.  I 2015 kom hun ut av skapet som kunstner. Du kan finne kunstneriske arbeider laget av Hedda Kise her:

Galleriet i Asker

Galleri Fine Art på Tjuvholmen i Oslo

Galleri G i Sandnes

Galleri Godager i Porsgrunn

Galleri Graff i Askim

Gallerii på torvet i Tønsberg

Galleri My i Narvik

Galleri Rønningen i Skien

Interiør, rammer & kunst på Bekkestua i Bærum

Modern Art Gallery i Trondheim

Neo Galleri i Stavanger

I sine malerier veksler hun mellom akryl og olje eller mixed media. 

Hedda Kise bruker ulike grafiske trykkemetoder som etsning, photopolymer carborundum og kollografi. Hver eneste grafiske trykk er håndlaget, i en tidkrevende og svært nøyaktig trykkeprosess med lag på lag. Det er ikke en maskinell prosess.

Hun lager også giclée-trykk av sine malerier.

Hedda sier selv:

-For meg er kunst formidling av følelser. Jeg vil at mine bilder forteller en historie, jeg vil at de berører den som ser dem på godt eller på vondt. At det gir ny innsikt, trøst eller gjenkjennelse. At det får den som ser bildet til å føle seg mindre alene. Jeg er opptatt av ærlighet og det virkelige liv.

Vi lever i en tid med et fasade-samfunn som mange er fanget i, et positivitetstyranni som gjør menneskene frustrerte og uærlige. Men jeg er ikke redd for sterke følelser. Samtidig føler jeg en voldsom nærhet til naturen som et sted der man kan finne trøst, ny energi eller bare spirende inspirasjon.

-Jeg blir inspirert av levd liv, av egen livserfaring eller av alle de menneskene som jeg har møtt som programleder opp igjennom årene. Jeg har stor respekt for alle de menneskene jeg har snakket med og som i fortrolighet eller i offentlighet har valgt å fortelle meg om sine sorger og hemmeligheter. Det skal de ha stor respekt for. Deres åpenhet hjelper andre og leger sår. Mange av mine bilder er inspirert av dette legende og opplysende ved å dele historier."

-Jeg er også inspirert av den medieverden som jeg har vært en del av siden jeg begynte å jobbe som journalist som 16-åring, både når det gjelder det journalistiske formspråket og innholdet (eller mangel på innhold) og når det gjelder det aktuelle nyhetsbildet. En del av motivene mine er blitt til ved at jeg har klippet ut overskrifter, avsnitt og bilder fra aviser.

Jeg blir ofte ikke ferdig med et motiv før jeg har laget flere versjoner av det, så jeg bruker gjerne samme motiv flere ganger. Resultatet blir likevel forskjellig pga teknikkene jeg bruker, og fordi det skjer en dialog mellom meg og bildet underveis – en form for elskovsdans – som gjør at motivet kan utvikle seg til noe annet underveis. Jeg kan f.eks begynne med å lage motivet ved hjelp av avisutklipp, før jeg lager en versjon som rent maleri og til slutt en etsning over det samme temaet.

Hedda Kise leter hele tiden etter det vakre i det stygge. Det er kanskje en måte å snu det vonde til noe godt. I 2007 tilbragte hun ett år på sykehus borte fra de fire barna hennes for å trene opp språk og motorikk etter to hjernesvulstoperasjoner. Hun måtte også  lære å leve med kronisk migrene og smerter.

-Jeg har fått min ”pakke” av motgang i livet, og det er det mange som har. Når noen sier at de kan se det i bildene mine, vet jeg at jeg er på rett vei,” sier hun.